"Никога не сваляй маската."
"Никога не сваляй маската."

Зад маската: “Бързи и яростни 9”

Дълго време се чудех дали този филм заслужава да пиша каквото и да е за него (е, дълго, колко да е дълго – 1 седмица откакто го гледах, почти премиерно). В действителност не си спомням дали в някой стар/друг сайт (то един ли беше…) вече не съм писал нещо за който и да е от предишните филми (може би 5, или 6, или пък 7), но така или иначе самият факт, че вече си нямам представа в кой от тях какво точно се е случило и спомените ми за откъслечни моменти се преплитат трябва да ви говори колко излишно дълго вече продължава поредицата.

Имайки предвид, че премиерата на първия филм се е състояла, когато съм бил в предучилищна възраст, и вече са изминали 20 години от тогава (даже май вече и официално мина юбилея), можем спокойно да заключим, че бързите и яростните гонят като time span хексалогията на “Междузвездни войни” и с оглед на задаващите се още (поне) 2 филма, и тук не броим spin-offs от типа на “Хобс и Шоу”, могат спокойно да се целят и в нонологията на същата поредица (“нонология” да се разбира не като поредица от 9 филма, а като “но-но, не искаме повече”).

В крайна сметка реших, че този филм не заслужава ревю, или поне не такова в смисъла на ревютата, които аз пиша, но пак би трябвало да ви даде някаква идея какво да очаквате и има ли смисъл да го гледате. И нека не се лъжем, ако сте се накарали да гледате предишните, ще гледате и този, дори и да е само за да видите колко още глупости са сътворили. Затова вместо типичното ревю, този филм заслужава един списък от 10 заключения, до които достигнах след като му отделих твърде голяма доза време и средства, за да го гледам на кино на фона на това, което всъщност получих:

Една картинка за разнообразие и неизбежният въпрос: Разбирам защо Джон Сина го няма на постера на филма, все пак е от “лошите”. Въпросът ми е, защо и на снимката горе го няма? Аз виждам само някаква синя димна завеса и предния джам на симпатично Мустангче, a вие?

Поредицата трябваше да приключи с 3, в последствие трябваше да приключи с 7 (както щеше да е редно, за да почетат наистина паметта на Пол Уокър, а не да го споменават във всеки филм след това и да го поддържат все още жив като персонаж – което ми напомня за още една аналогия с “Междузвездни войни” и Кери Фишър, но това е друга тема).

Като стана въпрос, за да умре някой от “добрите” герои в поредицата, явно трябва или наистина да умре, буквално (въпреки че изглежда, че и това не е достатъчно), или да е Жената-Чудо (не е сигурно дали няма да предложат достатъчно пари на Гал Гадот, за да се завърне и тя с поредния “гениален” туист).

Забелязва се интересна тенденция в имената: градация при класиките – “The Fast and the Furious”, “2 Fast 2 Furious”, “The Fast and the Furious: Tokyo Drift” и тотална липса на идеи по-нататък: “Fast & Furious”, “Fast Five”, “Fast & Furious 6”, “Furious 7”, “The Fate of the Furious”, “F9” … Мога да заложа лев и десет затова как ще се казват следващите с няколко предложения – “Fast X”, “Fasten”, “The Fate of the Fast”, “F11”, “11”… както виждате са много, но в крайна сметка на кого му пука, щом има Вин Бензин на обложката, на всички ни е ясно какво ще гледаме.

Тъй като е модерно да наблюдаваме ex-WWF звезди, на които им дават много пари да се снимат в каквото и да е, очаквам в следващите части да видим Дейв Батиста, Стив Остин, Хълк Хоугън … може би и Чък Норис, човекът може да ги набие всичките с малкия си пръст все пак.

На всичкото отгоре мога да се обзаложа и какви ще са потенциалните роли на гореизброените – Батиста ще се окаже трети братовчед на Дом по стринкина линия, Ледения ще е отдавна загубения полу-брат на Лети, Хълк Хоугън ще е бащата на Чарлийз Терон, който също ще отмъщава, щото нещо се е случило с дъщеря му, а Чък Норис ще е Чък Норис, просто защото може да си го позволи.

(Време за пауза от четене)
Само сега и само тук – никога невиждан, уникален, ексклузивен кадър на три хеликоптера.
Хейтъри ще кажат, че е фотошоп.

Франчайзът премина от история за нелегални улични състезания през кражби на коли през гонки с полицията през шпионски игри през хакерски атаки през ядрени оръжия и не знам още колко разни и разнообразни, за да се превърне от екшън в чиста научна фантастика (дори не е и научна, ама щом Лудакрис е казал, че сметките и математиката не лъжат – okaaay, n***a, who am I to judge) и никой не може да ме убеди в обратното.

С оглед на това, че тия хора минаха с колите си през други коли, камиони, тирове, танкове, хеликоптери, самолети, подводници, извънредно огромни магнити и ш**ани совалки, очаквам в следващите части да кацнат на Марс с Мустанг, да газят динозаври (Jurassic World crossover? – тъжното е, че когато го пишех си беше направо ирония, а в последствие прочетох, че спекулациите за нещо подобно всъщност са доста големи) или да си сглобят собствен ДизеЛореан и да пътуват в миналото и бъдещето, или пък може би да отворят портал към паралелни вселени (където на Пол Уокър брат му спокойно може да бъде главен герой без да се налага отново да прави motion capture)?

Като споменах миналото, не забравяйте и очаквайте съвсем скоро да бъде обявена новата prequel трилогия за младите членове на фамилията Торето (тъй като вече наистина почвам да се губя в родословното им дърво), които ще карат Dodge и Ford модели от края на 60-те и ще разчитат изцяло на носталгията на вече одъртелите фенове, които са били тийнейджъри на премиерата на първата част.

И като казах и носталгия, доста от героите по един или друг начин се завръщат или биват споменати в деветката и както за тях, така и за франчайза, в който участват, мога да заключа само едно нещо – they did not age well at all (да, Шон, за теб говоря). За тяхна сметка пък имаме и “новото” поколение, представено през годините от Ludacris, Don Omar, Rita Ora, а вече и Cardi B … очаквам съвсем скоро да видим Лидия или Десита, да се порадват поне на нещо тези, които ги харесват и знаят (а тези, които не ги знаят – блазе ви).

Тук мислех като за финал да спомена, че вече очаквам и анимации, видео игри, женски spin-off, играчки, атракции в увеселителни паркове … oh well, оказа се, че всичките тези или вече ги има, или ще се случат скоро. А бе като се замисля, сигурно само порно пародия няма все още (or is there?), ама и за това има време, а и сюжетът ѝ сигурно ще е по-смислен от последните 4-5 филма така или иначе.

Слагам още една картинка за разнообразие, ако ви писне да четете – ама да не си помислите “случайно”, че поставя в малкия си джоб всякакви закони на физиката или нещо. Пък и в крайна сметка, както е казал Нютон (или Айнщайн беше, не помня), ако имаш вяра и семейство, което да те подкрепя (освен когато става дума за брат ти, както изглежда), нищо не е невъзможно, нали така?

Сигурно има и още неща, които могат да се кажат за “!(Бавни или спокойни)” (съжалявам, програмисткото в мен се обади), но мисля, че вече изписах достатъчно глупости, така че ще спра дотук, за да не се стигне до нов конфликт а ла Дизел – Джонсън. Все пак ще се радвам, ако и вие споделите в коментарите вашето мнение за това какво да очакваме оттук нататък или с какви впечатления останахте от деветата част (аз сигурно ще си причиня и останалите части, когато се появят на бял свят – не защото съм чак такъв мазохист, а просто защото искам да видя дали ще успеят да стигнат до ядрото, ако продължават толкова усърдно да копаят дъното), а пък аз ще споделя тук моята изключително обективна и оптимистична оценка за “WT-F9”:

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *