"Никога не сваляй маската."
"Никога не сваляй маската."

Топ 5: Сериали извън MCU

Ето че мина време откакто разгледахме набързо какво са сътворили MCU досега и е време да хвърлим един поглед и на нещата, които под шапката на нечие друго студио малко или много предшестваха комиксовите сериали и се развиваха къде между другото, къде в някой друг паралелен свят в мултивселената (почти сигурен съм, че ако някога бъдат интегрирани, ще бъдат представени по този начин) или пък чисто и просто в миналото спрямо основната, да я наречем даже “свещена” времева линия.

Този път ще съм по-кратък с уводните думи (а и с коментарите) и просто ще ви оставя да си припомните (или пък да се запознаете с) няколко продукции, които, макар и не официален MCU canon (поне не всички или не все още), определено заслужават вашето внимание. И, както винаги, отново ще се радвам да чуя и вашето мнение (съответно и вашата лична класация по темата, ако въобще имате такава) долу в коментарите и да обсъдим всичко, свързано с марвълското кино. Така или иначе под шапката на Дисни вече не очаквам да има (или ако има, ще са значително по-малко) продукции, които да не са свързани по някакъв начин с MCU, докато могат все още да правят стабилни приходи от вселената, така че честно казано не мисля, че тази класация ще претърпи кой знае какви промени в скоро време.

5. „Agent Carter

Доста време преди въобще да се заговори за сериали в MCU имаше опити за spinoff истории от оригиналните филми във вселената и бих казал, че този за половинката на Капитан Америка определено е най-сполучливият за мен. Хейли Атуел винаги е била страхотна в ролята дори и като поддържащ персонаж и соло супергеройски сериал след края на Втората световна война за приключенията ѝ определено беше нейната стихия. Жалко, че така и не видяхме повече от 2 сезона, бих гледал отново и още от същото с удоволствие. Успокоителната новина е, че Атуел все пак заслужено получава главната роля, доколкото я има и макар и анимирана, чрез “What If” и определено ще ми е интересно да видя каква ще е съдбата на Агент Картър в мултивселената.

4. „The Punisher

Джон Бърнтал ми е фаворит още от “The Walking Dead” и нямах никакви съмнения, че ролята на Наказателя ще му пасне перфектно. Стартирал като по-скоро страничен персонаж в друг сериал, за който ще говорим малко по-късно, Франк Касъл получи своя собствен продукция, че даже и с втори сезон, което трябва да ви даде ясна индикация колко популярен стана героят в последните години и колко добре се вписваше в по-мрачния тон на мини-вселената на Нетфликс. На фона на филмите за едноименния герой от преди 20-ина години сериалът си е направо бижу и макар и вторият сезон честно казано да беше по-слаб за мен, Бърнтал е безкомпромисен в ролята си и заедно с Дебора Ан Уол, Бен Барнс и ко. се погрижиха да направят интригуваща една на пръв поглед обикновена история за отмъщение. Лично аз нямам търпение да видя Джони в ролята отново и по всичко изглежда, че няма да се налага да чакаме толкова много докато това се случи.

3. „Iron Fist”

Това може би ще е най-странният и нелогичен присъстващ в класацията за вас, но за мен Дани Ранд заслужава тази позиция, макар и просто защото съм леко предубеден. Истината е, че имах възможност да се срещна с Фин Джоунс на живо и да си поговорим за ролята му и евентуалното бъдеще на Железния юмрук (че даже и да си взема автограф с точно тази снимка отгоре – Defenders 1 / 4). Е, това е доста невероятно да се случи на фона на отзивите от соло сериала и като цяло политиката на Марвъл за тези продукции (което е доста жалко, при положение че подготвяха Immortal Iron Fist за третия сезон, което е може би най-добрият комикс за героя), но затова пък Фин е изключително готин и отдаден на ролите си и макар и наистина да беше малко дървен в първия сезон, вторият определено беше стъпка в правилната посока за мен. Да не говорим, че поддържащият каст тук е сред най-силните от всичките продукции и Мисти и особено Колийн бяха феноменални второстепенни роли и спокойно можеха и сами да изнесат сериала, така че и в това направление все още тая надежди, че ще видим поне адаптация на “Дъщерите на дракона”.

2. „Jessica Jones

Определено най-специфичният и нестандартен сериал от всичките супергеройски, излезли досега, може би затова успя да ме впечатли и да заслужи второто място. Кристен Ритър е перфектен избор за ролята на Джесика Джоунс и със сигурност е основната движеща сила, макар че и хората около нея не са за подценяване (да си го кажем направо, Нетфликс нямат слаба продукция от марвълската си серия от гледна точка на кастинг). И трите сезона са микс от по-малко супергероизъм и повече мистерия, съспенс и детективска работа. Всичките злодеи са психота по един или друг начин и са чудесно изиграни като такива. Може би ключовото в този сериал е, че е много по-близко до реалността или поне до реалистичен криминален сериал, отколкото останалите и това го прави доста разбираем и смилаем дори и за незапознати с комиксите или супергероите фенове. При всички положения “Джесика Джоунс” си заслужава вашето внимание и е само бонус за нас като зрители, че е единият от двата сериала, който успя да го докара до 3 пълнокръвни сезона.

1. „Daredevil”

Безсъмнено. Да ме извинява Бен Афлек, израснал съм с неговата роля и бях супер впечатлен от филма като малък (неслучайно знам и харесвам героя още от тогава), но Чарли Кокс изби рибата с тази си роля. Първият сериал на Нетфликс по темата, първият от двата, които го докараха до 3 сезона, единственият (поне засега), който ще получи нов живот в рамките на MCU, нищо че всички вече са обявени за канон. На фона на всички останали сериали по темата, Дяволът на доброто определено е най, най, най. Тук дори фактът, че успях преди няколко години да се срещна на живо и да разменя няколко реплики и с Чарли Кокс (Defenders 2 / 4, halfway there) не влияе чак толкова върху обективната ми оценка, просто защото сериалът е толкова добър. Вече ставам сигурно банален, но тук в действителност е събрано най-доброто като каст и се радвам, че може би всички важни ще се завърнат малко или много за “Born Again”. “Daredevil” като сериал и като успех е причината въобще да ги има всички последващи продукции и бъдещето на героя в моите очи, а изглежда и в очите на Кевин Файги, е светло, така че напълно закономерно адвокатът-супергерой и неговата плеяда от комиксови спътници заема челната позиция в моята своеобразна класация.

P.S. И тук няма как да не сложа няколко honorable mentions, макар че те реално покриват почти всички продукции, които останаха извън тези горе. По-наблюдателните от вас може би ще видят двете своеобразни “поредици” по-горе (т.е. да си го кажем директно – ABC и Netflix) и как конкретни части от тях липсват. Е, част от тях съм споменал по-долу като причините те да не фигурират по-горе са прости – просто героите и начинът, по който са били представени те не са ми допаднали чак толкова много:

“Luke Cage” – една от причините този проект да го няма горе е просто защото не исках Топ 5 да е създаден само от продукции на Netflix. По-важното обаче е, че Люк Кейдж за мен беше страхотен герой в историите на другите или в общата такава (все още тайно се надявам, че някога ще видим “Heroes For Hire” с Майк Колтър и Фин Джоунс), но някак си не успя да ме спечели колкото останалите в своята собствена продукция. Затова пък “злодеите” и в двата сезона бяха чудесни, което му отрежда и почетното място тук.

“Agents of S.H.I.E.L.D.” – първоначално приключенията на Колсън и компания бяха включени в петорката и с право, тъй като част от героите там започнаха всъщност директно през MCU, а не обратното, а и първите сезони бяха доста сполучливи. В последствие обаче постепенно ме загубиха като фен и дори не си направих труда да изгледам последните няколко сезона. Кой знае, може би някой ден ще му дам нов шанс и ще си наваксам пропуските около героите, които са се развили с течение на сериала.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *